A környezetvédelem témája nagyon megosztó lett napjainkban, bár annyiban talán mindannyian egyet értünk, hogy fontos odafigyelnünk a környezettudatosságra. Ez az a terület, amiért mindannyian felelősek vagyunk, ráadásul tudunk is tenni annak érdekében, hogy a meglevő erőforrásokkal felelősségteljesen bánjunk. Ha csak egy kicsit is tudatosabban él mindenki, együtt
már sokat tettünk. Ugyanígy igaz ennek a fordítottja is, ha egyéni szinten nem változtatunk, nem is lesz változás.

A világ ezen fertáján szerencsénkre a mindennapokban egyáltalán nem szenvedünk vízhiányban. Amikor csak szükségünk van rá, megnyitjuk a csapot, leemeljük a boltban a vizespalackot a polcról, sőt kellemes fürdőkben kényeztethetjük magunkat, ha éppen arra szottyan kedvünk. A világon sokan ezt sajnos nem tehetik meg… Nem csak kényeztetésre, de tisztálkodásra, sőt fogyasztásra sincs elegendő víz számos országban. Ma, március 22-én többek között erre is emlékezünk, amikor a víz világnapját ünnepeljük, mely ünnepség célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

És hogy mi köze van mindehhez egy optikai szalonnak? Bizony van, és nem is kevés. Nem sokan tudják, de a szemüveglencsék csiszolásakor aránylag nagy mennyiségű vizet használunk, hiszen a munkafolyamat folyamatos vízáramlást igényel a csiszolókő lehűtése, a lencseforgácsok és részecskék leöblítése miatt. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy szalonunkban ezeket a munkálatokat
környezetbarát módon végezzük. Ez év januárjában került beüzemelésre nálunk az amerikai Essilor Instruments Neptune elnevezésű vízszűrője, amely egy korszerű, környezetkímélő, vízújrahasznosításon alapuló, zárt vízkörű rendszer. A gép víztartálya 50 literes, ezzel biztosít folyamatos vízáramot a lencsék csiszolásakor. Egy nyitott rendszerhez képest egyébként 11 liter vizet
takarít meg egy-egy csiszolási munkálatnál, ami önmagában sem kevés, de éves szinten óriási megtakarítást jelent. Ráadásul nagy előnye még, hogy a csiszoláskor keletkező mikroműanyagszemcsék nem kerülnek a csatornán keresztül a környezetbe.

Dobó Zoltán polgármester is ellátogatott hozzánk, és üdvözölte a környezettudatos beruházást

Magát a rendszert nagyon könnyű kezelni, hiszen egyszerű szűrőcserére van csupán szükség körülbelül félévente, ami a korábbi havi rendszerességű víz- és tartályctisztítás után kész felüdülés. Új gépünk egyedülálló éjszakai szűrési ciklusa lehetővé teszi, hogy a munkálatok minden nap friss vízzel kezdődjenek, és mindössze annyi vízpótlásra van szükség, amennyivel a párolgási veszteség pótolható.

A fent említett beruházáson túl már régóta szelektíven gyűjtjük a szemetet is, és egy pívíz tartályt is elhelyeztünk a szalonban, hogy a petpalack használatát minimalizáljuk és üzletünk PETmentes legyen. Vendégeink már megszokták, hogy az újonnan elkészült szemüveget vagy bármilyen megvásárolt terméket nem csomagolunk, nem használunk műanyag zacskót. Az árubeszerzések optimalizálásával is jelentős mértékben csökkentjük a környezetterhelést. Ritkábban, nagyobb tételben rendelünk árut és a csomagolóanyagot sokszor megmentjük és visszajuttatjuk a partnernek újbóli felhasználásra.

Figyelj Te is a környezetedre! Nézz körbe magad körül, gondolkodj min és hogyan tudsz változtatni, hogy kevesebb legyen a környezetterhelés.

Call Now ButtonHívjon most!