Nem gyakran beszélünk a vakvezető kutyákról a hétköznapokban, pedig nagyszerű munkát végeznek, kiváló társak és segítők. De ha van nap, amikor megérdemlik, hogy szót ejtsünk róluk, az pontosan a mai nap, hiszen április utolsó szerdáján ünneplik világszerte a Vakvezető kutyák világnapját. Ez alkalommal ráadásul egy jótékonysági akcióról is örömmel számolunk be.

Magyarországon körülbelül 200 vakvezető kutya segíti látássérült honfitársainkat a mindennapokban. Ma már főként labradorokat vagy golden retrivereket képeznek erre a munkára; a labradorok között létezik egy kifejezetten segítőkutya-vérvonal is. A 6-8 hónapos kiképzésen átesett kutyusok nem csupán képzettek, de alapvetően emberszeretők, tanulékonyak és szófogadóak is.

Közülük egyik Nelson, a 4,5 éves labrador, aki a várpalotai Darkó Dorottya hűséges segítő társa már évek óta. Dorka életében egy genetikai probléma folytán egészen pici kora óta van jelen egy különleges szembetegség, amit nem igazán sikerült beazonosítania az orvosoknak: egyszerre küzd rövidlátással, farkasvaksággal és csőlátással. Mindezek ellenére egy nagyon aktív, életrevaló, vidám hölgyet ismerhetnek meg a szemléletformáló programok résztvevői. Elmondása szerint a sok praktikus dolog (közlekedés, Braille-írás, önállóság) mellett a pozitív életszemlélet elsajátításában nagy szerepet játszottak a Gyengénlátók Általános Iskolájában eltöltött évek, ahová ötödikes korától járt a ma már egyetemista lány. Dóri most az ELTE Gyógypedagógiai Karán tanul; látásban és tanulásban akadályozottak pedagógiája az a terület, ami igazán foglalkoztatja, hiszen a jövőben sorstársain szeretne segíteni. A várpalotai származású diáklány a hétköznapokat a fővárosban tölti, teljesen önállóan látja el magát, napi szinten közlekedik a kollégium és az egyetem között, szabadidejében pedig éli a diákok életét: színházba, moziba jár a barátaival, és a Kézzelfogható Alapítvány önkénteseként is dolgozik, Nelsonnal az oldalán.

A kutyus amellett, hogy az egyetemista lány mindennapjait segíti, rendszeresen részt vesz szemléletformáló programokon is. Gazdija ugyanis amikor csak teheti, mindig ott van és segít a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének programjain is.

Így történt ez tavaly október végén is, amikor a Szabó Optika által a látás hónapjában megrendezett, egy hónapon át tartó „Jó, hogy látunk” program egyik – talán legkiemelkedőbb – része az volt, amikor vakok és látássérültek segítettek abban, hogy a résztvevő gyerekek bele tudjanak érezni, milyen is az élet látássérülten. Nelson – barátságos természetével – hamar népszerűvé vált, pillanatok alatt beleszeretett a rendezvény résztvevőinek apraja nagyja, többek között a szervező Szabó Richárd látszerész mester családja is.

A négylábú hűséges társ a nap 24 órájában figyel gazdájára; ahogy Dóri fogalmaz „amikor veszélyt érez, egyszerűen beáll keresztbe”. Főként persze a közlekedésre vonatkozik mindez, hiszen a hosszú szemináriumokon és előadásokon azért rendszeresen előfordul, hogy Nelson elszunyókál. Nemegyszer töri meg a csendet ilyenkor a kutyus horkolása, ami mindig mosolyt csal a közvetlen környezet arcára. Nelson a kapcsolatteremtésben is fontos szerepet játszik a diáklány életében, ha csak egy botot talál a közelben, pillanatok alatt játszótársat is keres hozzá.

A játéknál talán már csak a pocakját szereti jobban a labrador, bizonyára erre érzett rá Szabó Richárd, a Szabó Optika tulajdonosa, aki felajánlotta, hogy 1 évre átvállalja a kutyus egy éves betevőjét, így segítve Dóra családját. Különleges képessége miatt Nelson számára igazán fontos makulátlan összetételű eledel, mely minden fontos ásványi- és tápanyagot tartalmaz. Ezért esett a választás az ARION prémium minőségű kutyaeledelre, melynek kizárólagos magyar forgalmazója, az IIS Group támogatásával, kedvezményesen szerezte be a látszerész, Nelson és gazdija pedig már be is spájzolhatott egy évre a finom, gluténmentes eledelből. Az arion tápokről bővebben itt olvashatsz: https://ariontap.hu/

Call Now ButtonHívjon most!