Bizonyára mindenki látott már vakvezető kutyát az utcán közlekedve, amely gyengéden figyelt tulajdonosára, fegyelmezetten és célirányosan vitte előre gazdáját, nem figyelve az utca kínálta ezer meg ezer impulzusra. Honnan ez a fegyelem? És vajon minden kutyát meg lehet erre tanítani? Utána jártunk annak, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie a vakvezető kutyáknak.

Csak olyan kutyából lehet (6-8 hónapos kiképzés után) ténylegesen vakvezető vagy segítő, amely rendelkezik egy alapvetően céltudatos, gondos és szakszerű előneveléssel, amely egyfajta elvárt alap ezektől a kutyáktól a későbbi feladatok hatékony és pontos végrehajtása érdekében. Alaptermészetük alapján (erős, kitartó, emberszerető, önálló, határozott, tanulékony és szófogadó, kiegyensúlyozott idegrendszerű) segítő kutyáknak a Labradorok, Golden retrieverek és Németjuhászok a legalkalmasabb fajták.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag kiváló, fajtatiszta, jó nevű kennelből származó kutyából lehet igazi, megbízható segítő társ, hiszen nem ritka az olyan vizsgáztatott vakvezető kutya, amelynek fajtája pontosan nem meghatározható, előéletét tekintve pedig gyepmesteri telepről kerül a jelöltek közé. Ezeknek az állatoknak azonban csak akkor kezdődhet meg a felkészítésük, miután kiképzőik által elsajátítják a neveltetésükből hiányzó, ámde szükséges alap szociális normákat.

És hogy miket kell tudnia egy felkészült vakvezető kutya-társnak? Nos, az elvárások listája nem is olyan rövid. Többek között tudnia kell figyelmesen utat tartani; a járdát semmilyen külső inger hatására nem hagyhatja el. A gyalogátkelőt vagy legyen az bármilyen átkelőhely, fegyelmezetten megkeresve gazdáját oda kell tudnia vezetni. Itt nem csak a biztonságos átkelés a kritérium, hanem az is fontos, hogy mindketten biztonsággal el- és átférjenek. Ezek a kutyusok ugyanis a kiképzés során megtanulnak számolni azzal, hogy a gazdájukkal együtt mekkora helyet foglalnak el a forgalomban, a járdán, vagy épp átkeléskor.

A segítő kutya (parancsszóra) padhoz, vagy üzletbejárathoz is tudja vezetni a gazdáját, biztonsággal tud közlekedni lépcsőn és mozgólépcsőkön egyaránt. De felismeri a különbséget a kisebb úthibák-, valamint a gazdájára veszélyt jelentő árkok, gödrök között is és időben képes jelezni azt a gazdájának. Hatékonyan segít minden olyan akadály elkerülésében, amely a vak személy számára veszélyt jelenthet, még akkor is, ha az az ő saját terén túl helyezkedik el, mint például egy magasan fölötte levő, nyitott ablak, vagy a fal síkjából kiálló házkiszögellés-, kapcsolószekrény, bankautomata vagy egy gyalogutat lezáró sorompó.

Az egyre növekvő, jogos igény hatására már a világ fejlettebb országaiban, illetőleg Európa-szerte számtalan olyan speciális kutyaiskola működik, amely a mentő-, segítő- és vakvezető kutyák képzését is felvállalva nagyszerű társakká formálja az arra alkalmas kutyákat.

Amellett, hogy a vakvezető kutyák számos szempontból megkönnyítik vak és gyengénlátó embertársaink életét, ezek a remek, megbízható, négylábú életvitel-javítók ráadásul remek lelki társakká, barátokká is válnak az évek során.

 

(Forrás: Fény Alapítvány)

Call Now ButtonHívjon most!