Minden év januárja a zöldhályog hónapja. Ez egy rendkívül fontos figyelemfelhívó kampány, melynek célja a megelőző vizsgálatok szükségességének és jelentőségének a megismertetése és ennek köszönhetően a betegségben érintettek mielőbbi kezelésének megkezdése, ezzel a látás megőrzése.

A zöldhályog (glaukóma) a látóideg rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegség. A károsodás okozója az esetek többségében a megemelkedett szemnyomás, amely az idegrostok működését, anyagcseréjét hátrányosan befolyásolja. A leggyakoribb formája az elsődleges nyitott zugú glaukóma, amely a fejlett országokban a 40 év feletti lakosság mintegy 2%-át érinti.
Az elsődleges nyitott zugú glaukóma azért sunyi és alattomos, mert nem jár fájdalommal és az okozott látásromlás is hosszú ideig észrevétlen maradhat a beteg számára. Ez a típusa lasan hosszantartóan, észrevétlenül, tünetmentesen pusztít.

A betegség másik csoportját képező magas szemnyomással járó glaukóma típusok esetében a homályos látáson túl a szem, illetve a szem környéki csontok fájdalmát, fényforrások körüli szivárvány karikák látását okozhatják ilyen például a glaukómás roham, ami zárt zugú glaukómában alakulhat ki. Ez sokkal inkább hirtelen és jelentősebb tünetekkel együtt kerül napvilágra.

Glaukóma esetén szemészeten az alábbi vizsgálatok történnek: látóélesség és látótér vizsgálatok, speciális mikroszkóp vizsgálat , szemfenék vizsgálat. Szükség lehet a szemnyomás többszöri mérésére is, mivel ez napszakonként jelentősen ingadozhat glaukómában. A vizsgálat során fontos közölni, ha a vérrokonok között volt már glaukómás.

A glaukóma krónikus betegség; kezelése élethosszig tarthat. A kezelés célja a glaukóma minden típusában a szemnyomás csökkentése, vagy a magas szemnyomást kiváltó ok megszüntetése. A szemnyomást gyógyszerekkel (legtöbbször szemcseppel), lézeres, illetve sebészeti beavatkozással lehet csökkenteni. Rendszerint elsőként a szemcsepp kezelést írják elő. Ha ez nem elégséges, akkor választhatóak a további lehetőségek. Elképzelhető, hogy az operáció/lézer kezelés önmagában nem elegendő hatású, és utána is szemcseppeket szükséges használni. A glaukómás páciensek rendszeres szemészeti ellenőrzése az esetleges műtét után is nagyon fontos.

Nagyon fontos az előírt gyógyszerek (szemcseppek) pontos alkalmazása. Operáció után, illetve azokban az esetekben, amikor már súlyos károsodások alalultak ki, az egyénre szabott tanácsokat szükséges figyelembe venni.
A kezelés hiányának, és a beteg nemtörődömségének a következményei a szövődmények megjelenése: A kezelés elmaradása a glaukómás károsodások előrehaladását, vagyis a látás visszafordíthatatlan romlását, legrosszabb esetben elvesztését vonja maga után.

Ezért is fontos az évenkénti szemészeti ellenőrzés.

 

Forrás: http://semmelweis.hu/szemeszet/rendelesi-idok/a-szem-betegsegei/galukoma-zold-halyog/
        https://www.iapb.org/advocacy/world-glaucoma-week-2019/
        https://www.glaucoma.org/news/glaucoma-awareness-month.php

Call Now ButtonHívjon most!