2-3X ér- és szívrendszeri károsodás

10X nagyobb a vakság kockázata

20X gyakoribb végtagelhalás és amputáció

a vesebetegség 2. vezető oka

2X kórházi költségek

2030- ra 500 millió beteg

 

A cukorbetegség, latinul diabetes mellitus, magyarosan diabétesz, a cukor feldolgozási zavara, aminek oka a hasnyálmirigy Langerhans- szigetei által termelt inzulin nevű hormon hiánya, vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia) esetleg mindkettő. A szükséges mennyiségű inzulin hiányában a sejtek nem képesek a vérből a glükóz felvételére, a vércukorszint megemelkedik. Ezek együttesen okozzák a betegség fő tüneteit.

Két fő típusa létezik, az ún. 1- es típusú diabetes súlyosabb és gyakoribb komplikációkkal (más néven inzulinfüggő diabetes mellitus) amelyet abszolút inzulinhiány okoz. Kezeletlen vagy rosszul kezelt, súlyos esetben tartósan magas vércukorszinttel járó életveszélyes állapot, az ún. ketoacidózisos kóma alakulhat ki.

A 2- es típusú formájánál a diabétesz tünetei csak lassan alakulnak ki, gyakran a különböző szövődmények megjelenése kapcsán diagnosztizálják a kórt. Az inzulinrezisztencia szorosan összefügg az elhízással. A 2-es típusú betegek 80%-a elhízott, többségük magas vérnyomással is szenved. A betegség általában középkorú vagy idős embereknél alakul ki. Manapság a gyermek- és serdülőkorban a fokozott édesség és szénhidrátfogyasztás és a következtében fellépő elhízás rohamos terjedésével ebben a korban is egyre több diabétesz jelentkezik. A legújabb kutatások szerint az inzulinrezisztencia okozója genetikai hajlam is lehet.

A világon a 2-es típusú betegek száma drámaian növekszik (az összes cukorbeteg 90%-a a 2-es típusú betegségben szenved), a fejlett társadalmakban tapasztalható egészségtelen életmód és táplálkozási szokások miatt. Korábban ezt a diabétesz formát „enyhe” betegségnek tartották, mivel sokáig nem okoz panaszt, nem feltétlenül igényel inzulint. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, a 2-es típusú cukorbetegség súlyos betegség. Súlyos, mivel mintegy 10–15 évvel lerövidíti a várható élettartamot, nagyon magas a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága és súlyossága. Egy 2-es típusú diabéteszes beteg olyan szív-érrendszeri veszélyeztetettségnek van kitéve, mint egy nem cukorbeteg, infarktuson átesett beteg.

Szemünk azért is talán a legkülönlegesebb részünk, hiszen szabad szemmel láthatóak benne az ereink, így a szemfenéki erek, rétegek viszonylag könnyen, gyorsan és fájdalommentesen vizsgálhatóak.

A szemfenéki elváltozások mind az artériák, mind a vénák tekintetében érintettek. Az artériák elzáródásának következményeként oxigénhiány alakul ki, melyet érújdonképződést hoz magával. Vénás oldalon, vérömleny, vérzések a retina rétegei között, idegrostok elhalása. Súlyosabb állapotban ideghártya leválása már a vakság közeli állapotot vázolhatja.

Röviden, tömören:

Call Now ButtonHívjon most!