Nem csupán egy kevésbé ráncos arcot és csinos megjelenést veszítesz azzal, ha nem viselsz napszemüveget. Ennél jóval nagyobb lehet a veszteséged. De miért nem hordasz napszemüveget? Annyira egyértelmű, hogy észre sem veszed. Erre is megadjuk a választ a cikkben.

Tudtad? A bőrrák 5-10 % ma már az arcon található!

 

A nap pedig nem csak nyáron süt! Azonban nem véd ellene bármelyik szemüveg. Ha beköszönt a meleg idő, sokan lassabb tempóra kapcsolnak. Egyesek lázasan csomagolnak a jól megérdemelt nyaralásra, a szekrény mélyéről előhalászott bikini, és az utolsó percben megvásárolt naptej kíséretében elkezdődik a nyaralás. Holott bőrünk már hetek, hónapok óta „nyaraláson van”, csak észre sem vesszük. Amikor a patikában sokáig időzve már begyűjtötted a „nyári” túlélőcsomag minden fontos kellékét is: gyakorta valahogy a napszemüveg lemarad a listáról. A hajráf, a karóra, az övünk…valahogy egyre megy. De dizájnkellékként csak addig gondolunk rá igazán, míg egyszer ki nem derül arról a zavaró pöttyről az arcunkon: ez bizony bőrrák is lehet. Az a bizonyos bőrhiba az bizony nem csupán bőrhiba, hanem akár karcinóma is lehet. A napfény nemcsak barnít, de rákot is okozhat Habár a figyelmeztetések hatására az emberek jelentős része már kevésbé égeti magát a napon, hogy szépen lesüljön (mert kétévente egy leégés is elég ahhoz, hogy a bőrrák esélye háromszorosa legyen); de a hétköznapi tevékenységek során ért naphatások mégis eltörpülőnek látszanak mellette. Pedig a laphámsejtes karcinóma ma az egyik leggyakoribb bőrrákfajta. A leggyakrabban az arcon, az ajkakon, a fülön vagy a fejbőrön található meg. A basaliomának nevezett (hám eredetű, bőrszínű kinövések formájában jelentkező, hámsejtekből kiinduló daganat) leggyakoribb bőrrák pedig leginkább a fénynek kitettterületeken, az arcon és a törzsön jelentkezik. Míg a basaliománál inkább a leégések számítanak a „bűnlistán”, addig a laphámráknál a napon töltött idő adódik össze. Az orvosok szerint a bőrrák megelőzésének legjobb módja még mindig a védőruházat viselése, a naptej használata, a túlzott napfénytől való tartózkodás, azaz a VÉDELEM.

A káros UV-sugarak hatására a bőr öregszik, ráncosodik- napvédelem nélkül akár nyaranként éveket is öregedhetsz.

A napvédelem hanyagolásával nemcsak a bőrbetegségek kialakulásának esélyét növeled, de az öregedés filmjén is megnyomod a gyorstekerést. De a tudatos napvédelem megóvhatja az egészségedet és megőrizheti a fiatalságodat is. Egy divatos, de tartós UV-védelmet nyújtó napszemüveggel például olyan hétköznapjaid lehetnek, amiben a szépségnek nem az egészséged az ára.

 

Milyen napszemüveget válassz, hogy szemeidet is védd az UV- sugárzástól?

Amikor elindul a napszemüveg vadászata, szinte több tanácsadó áll majd melletted, mint az induló amerikai elnök kampánystábja mögött. Tippeket fognak osztani a barátok, munkatársak, családtagok. Kinek mi vált be, milyen stílus tetszett. Habár valóban számos tényező játszik szerepet a választásban: azonban egy szempont figyelmen hagyása „végzetes” is lehet.

Tudod, amikor egy délibábot látsz, vagy az autó fényezésében nézed magad, ahogy elhaladsz mellette; optikai csalódásokban van részed.

A választásban létezik olyan, hogy érzékelési csalódás. Azaz hamis érzékelés. Amikor a nem megfelelő szempontokat veszed figyelembe, vagy épp nem látod magad objektívan (a fotókon sem vagyunk soha elég jók). Ehhez van szükséged egy jó barátra, aki szakemberként „osztja az észt” melletted.

Vajon tudod-e, hogy egyes napszemüvegekkel akár olvashatsz is a strandon? Mivel lehet őket kérni akár multifokális lencsével is (optikai csiszolással). Vagy azt, hogy melyiket válaszd, ha igazán karcálló darabra vágysz, amivel a műkörmöddel is természetesebben nyúlhatsz (egyeseknél lakkréteg és termikus kemény bevonatok biztosítják mindezt)?
Vagy egyszerűen megfosztanád magad attól, hogy rövidlátóként lemondj a trendi és egészséges nyári megjelenésről? Holott dioptriás lencsékkel is rendelhetőek már.
Hol nézhetsz ennek utána? Vajon a megfelelő termékre adod ki a pénzt? Íme egy szakmai tudáscsomag:

Exkluzív napszemüvegmárkák Tapolcán a Szabó Optikában azoknak, akik nem nézik az árcédulát. És erre büszkék. Olyan márkákat ismerhetsz meg nálunk, amikkel többet teszel szemed és szemkörnyéki bőröd védelmében az átlagosnál. Miközben nem maradsz le az élményekről sem.

Ha a bőröd beszélni tudna…

Elmondaná, hogy miért kopik, öregszik, ég, de csak tűr némán. Beszélő bőröd híján elmondom tehát én. Az ápolt bőröd hálás. Az ápolatlan viszont idővel haldoklik. Csak épp csendben. Az életünk során szerzett UV-terhelés 80%-át még gyermekkorban szerezzük, felnőttkorban pedig erre kontrázunk rá. A gyerekkorban elszenvedett napégés növeli
a felnőttkori bőrrák kialakulásának kockázatát. Bőrünk pedig igen nagy területet foglal el belőlünk. Felülete eléri a két m2-t. Immunszervként a betegséget okozó  mikroorganizmusokkal szemben is védelmet nyújt, azonban rendkívül sérülékeny. A horzsolások és egy kiadós biciklizésből fakadó esés mellett olyan ellenségei is vannak, mint a káros UV-sugárzás. A bőr öregedésének mértéke nem csupán az életmódból és genetikai hajlamokból fakad, de milyenségét a napsütés is befolyásolja. Ha túl sokáig vagyunk a napon, megnő a szabad gyökök mennyisége. Egy idő után felgyorsul a bőr öregedése és a rákos sejtek kialakulásának esélye is.

Call Now ButtonHívjon most!