Bizony nem másról van szó, mint a száraz szem betegségről. A 40 év feletti korosztályban 12-20% az előfordulási arány. Multifaktoriális betegség! A legfőbb tünetek: szemek vörösödése, égő- szúró érzés, “nehéz” pislogás. Sajnos egyre jobban érinti a fiatalabb korosztályt is,  hiszen az egyre több és hosszabb ideig használt képernyős eszközök extrém teljesítményt kívánnak a szemektől. A helyzetet tovább fokozhatják a huzatos munkahelységek, klimatizált terek, poros, száraz illetve szennyezett levegőjű környezet, a magas hőmérséklet, a dohányzás és alkoholfogyasztás, a fogamzásgátlók,  antihisztaminok, szteroidos készítmények alkalmazása szintúgy növelik a kockázatot. A kor előrehaladtával tovább fokozódnak a tünetek gyakorisága, súlyossága.

 

 

A szemészeti szakambulancián a betegek 17 %- ánál tapasztalják a szárazszem- tüneteket és ezeknek csak 25%- uk kezelt. Az 50 év felettieket már 65%- ban érinti!!! A bétablokkolók és antidepresszánsok alkalmazása mellett a leggyakoribbak a tünetek.

Kevés a könny, vagy rossz a minősége?!

A kezelés során nagyon fontos a “beteg” együttműködése a szemorvossal, a betegség megértése, a szemhéj időnkénti meleg- borogatása, – masszázsa, a páratartalom növelése, omega-3  zsírsav pótlás. Továbbá segíthet a tünetek csökkentésében a folyadékbevitel növelése, képernyős eszközök használatának csökkentése.

 

 

Komoly nehézség a szemcsepp hatékonyságának tartósítás nélküli növelése. A hatékonyabb összetevőkhöz sokkal inkább szükség van a tartósításra. Azonban a leggyakoribb tartósítószer a BAK (benzalkóliumklorid) kevésbé előnyös a szaruhártya epithel sejtjeinek. Épp ezért sem jó ötlet, ha beszaladsz a gyógyszertárba, majd egy aszissztens a polcon legközelebbi, vagy a legnagyobb árrés tartalmú készítménnyel próbálgatod a helyzetet megoldani. Egy közepes méretű patikában közel 70 könnypótló termék van, melyek között “evidence based” azaz mindenkinek tuti termék. Szorosan együttműködve a szemorvossal található meg a legjobb kezelés. Tényleg, mikor is voltál utoljára szemészeten?

 

 

 

Kérdésed, véleményed küldd el most!

7 + 5 =

Call Now ButtonHívjon most!